Otázka, nad kterou si láme hlavu nejedna generace párů, kteří se snaží o početí dítěte. Ženy touží po holčičce, aby ji mohli, jako jim jejich máma, zaplétat copánky. Pánové by zase rádi zplodili syna, se kterým by mohli o víkendech pracovat na automobilu a společně tak brázdili prázdné ulice. Představa je to krásná, ale ne vždy jde párům otěhotnět, natož ovlivnit pohlaví jejich dítěte.

Studie od vědců z britské Newcastle University zkoumala dosud neobjevený gen. Tento gen by pak měl ve finále ovlivnit, zda-li mužská spermie bude obsahovat více chromozomu X nebo Y.

Obecně totiž platí, že pohlaví dítěte určuje spermie muže, která jako první pronikne do vajíčka. Spermie muže obsahují chromozomy X nebo Y. Žena produkuje pouze vajíčka s chromozomem X. Pokud se tedy do vajíčka dostane jako první spermie s X chromozomem, pohlaví miminka bude ženské, jestliže je ale spermie nositelem chromozomu Y, bude to kluk.

 



 

Studie se také zabývala, z čeho se dosud neobjevený gen skládá. Je rozdělen na dvě části tzv. alely.  Jestliže zmíněný gen bude mít více alel typu „mm“, produkuje muž více spermií typu Y a dá se předpokládat, že potomek bude syn. Kombinace „mf“ má stejný podíl spermií s chromozomem X a Y a vedou k stejnému počtu holčiček nebo chlapců. Poslední kombinace alel je „ff“. Tato kombinace vytváří více spermií s chromozomem X a má za následek větší pravděpodobnost početí dcer.

 

 


Teorie a tzv. „babské rady“

Ruku na srdce, kdo při snaze počít dítě nevyzkoušel, nebo minimálně nečetl různé teorie či rady „našich babiček“, kterými se hemží internet. Takových lidí je opravdu hodně a není se za co stydět. Minimálně jste si trochu okořenili Váš sexuální život. Tady jich je pár, které nás opravdu „zaujaly“ ?.

Poloha je asi jedna z nejznámějších „rad“ jak počít holku, nebo kluka. Pokud chce mít pár holčičku, měla by být žena v pozici „nahoře“. Jestliže pár touží po chlapci, tak by naopak nahoře měl být muž. Ideálně v pozici tzv. zezadu. A pozor pánové, pokud se budete v posteli loudat a aktivnější bude Vaše partnerka, narodí se podle pověr holčička.

Rychlost. Pokud si muži přejí jako potomka syna, měli by podle pověr vypít před sexem kávu, energetický drink či jiný nápoj, který v sobě obsahuje kofein. Ten totiž vybudí spermie, aby plavaly ještě rychleji.

Pravá, nebo levá? Ve starověkém Řecku a ve Francii v 18. století měli jasno. Řekové, pokud chtěli chlapce, ležela jejich partnerka při milování na levém boku, pro holčičku zase na pravém. Ve Francii na to šli trochu jinou metodou. Pro zplození chlapce doporučovali mužům podvázat levé varle, a pro holčičku naopak to pravé.

Poslední, která nás skutečně „zaujala“, je milování s orientací na světovou stranu. Takže pokud žena touží po holčičce, měla by se milovat s hlavou na jih, pro chlapce zase na sever.

 

Nutno říci, že se jedná pouze o pověry, nebo tzv. „babské rady“. Některé můžou sice okořenit Váš sexuální život, ovšem vliv na pohlaví dítěte nemá žádná z nich ani není nijak vědecky podložena. Pohlaví miminka ovlivnit skutečně nejde.

Nejlepší, co můžete pro zdravé těhotenství udělat, je poslouchat rady a doporučení svého ošetřujícího lékaře.

Co Vám nabízíme

Laskavou a odbornou péči pro zdravé těhotenství v moderní IVF klinice. Každý nový pár je pro nás individuální cestou k novému životu a jejich splněnému štěstí.

Léčba neplodnosti

Buďte spokojenou maminkou. Nalezneme příčinu neplodnosti a nastavíme optimální léčbu pro dosažení těhotenství.

Metody léčby

Diagnostika

Připravte se na miminko. Vyšetříme Vás řadou komplexních metod s cílem včas zachytit a vyléčit případné potíže.

Metody diagnostiky

Genetika

Předejděte možným rizikům. Pečujeme o zdraví miminka ještě před jeho narozením v laboratoři reprodukční genetiky.

Genetické metody

Péči naší kliniky si vybralo přes 10 000 párů a více než osmi tisícům dětem jsme pomohli na svět.
Rádi Vás u nás uvítáme a pomůžeme i Vašemu štěstí.